Skip to main content

Kamel

Latinskt namn: Camelus bactrianus

Kamelen har i mycket hög grad anpassat sig till ett torrt ökenklimat med stora temperatursvängningar. I Gobiöknen kan temperaturen variera från +50° på sommaren till -30° på vintern. Den mycket tjocka och täta vinterpälsen håller kamelen varm i den strängaste kyla. Sent på våren fäller den vinterpälsen.

När den faller av i stora sjok ser kamelen ganska bedrövlig ut. Sommarpälsen är så tunn att kamelen nästan ser naken ut på sommaren. Dromedarer kallas den enpuckliga kamelen som man hittar i de arabiska öknarna medan den tvåpuckliga kamelen hör hemma i Asien.

Även om dromedarer och kameler ser lite olika ut så har de väldigt många likheter eftersom kameldjuren utvecklades i halvökentrakter har de tillägnat sig oslagbar anpassningsförmåga att klara av varma och torra klimat.

Kameler har tre magar, även om de inte riktigt räknas som idisslare kräks de upp maten och tuggar den igen.
Kamelen kan vara utan vatten mycket länge. Den kan tåla att förlora vätska motsvarande hela 30 % av kroppsvikten. En människa är illa ute redan efter 5-10 % vätskeförlust.

Fötterna har två tår, som kan spridas brett isär för att ge bättre grepp i lös sand. Tårna är försedda med fjädrande och värmeisolerande trampdynor. På bröstet och knäna har kamelen förhårdnader, som skyddar den när den lägger sig ner i het sand. Och för att skydda sig mot rykande sandstormar, har den långa, täta ögonfransar och små, pälstäckta öron samt näsborrar som kan stängas helt.

På djurparken har vi 1 kamel, Artur.