JAK

Latinskt namn: Bos mutus alt Bos Grunniens Grunniens

Dräktighetstid: 8,5 månader
Föda: Gräs, blad, ljung, mossor, lavar
Vikt: Hane ca 700 kg, Hona 250 kg
Hornlängd: Upp till 80 cm

Jaken är från början väl anpassad för det bistra klimatet och det karga naturen centralasiens bergs- och ökentrakter.

Läte: Från de tama jakarna kan man höra att de ger ifrån sig ett dovt grymtande läte året om, medan de vilda bara grymtar under parningssäsongen.

Utseende: Kompakt kropp med en rufsig, tät päls för att kunna hålla sig varm i det kalla klimatet i Himalaya.
Korta kompakta ben som gör att jaken får bra balans och vighet när den vandrar i branta bergsluttningar.
De två klövarna har utformats för att ge jaken ett bra fäste i stenig terräng.

Jaken har tämjts av människan och används som rid- och lastdjur samt för ullen, mjölkens och köttets skull. Spillningen kan dessutom användas som bränsle.

Jaken föder kalvar vartannat år i det vilda. Den blir fullvuxen vid 5-6 års ålder och en vuxen tjur kan väga 1 ton.
Tamformen är dock mer småvuxen.
På djurparken har vi 4 jakar, 2 kor och 2 tjurar.

Djurparken 0621-102 95
Camping 0621-105 54

Slalomvägen 1 JUNSELE