Skip to main content

Höns

Dvärgkochin

Dvärgkochin är en dvärghönsras från Kina och är en av de så kallade urdvärgarna, det vill säga att det inte finns någon motsvarande stor ras. Rasen är känd i Europa sedan 1800-talet.

Dvärgkochin är en väldigt försiktig fågel. De värper relativt gott om små ägg, och är fantastiska mödrar. De är perfekta husdjur för barn eftersom de lätt blir väldigt tama. De kräver inte så mycket plats och är inte så kinkiga med var de bor. Dvärgkochins kan bli ganska bleka och anemiska om de inte får gräs att leta efter kryp i. De brukar vanligtvis inte vandra runt i rabatter, så de passar bra i mindre trädgårdar. De är robusta höns som lever länge och älskar sällskap.

Den är en robust och tålig dvärghönsras som till sitt sätt är lugn och går lätt att få tam. Den är även en god värpras.

Det finns många godkända färgvarianter för dvärgkochin. Vid sidan om den mindre storleken kännetecknas rasen av att den utseendemässigt ger ett kompakt intryck och har befjädring även på ben och tår. Fjäderdräkten är mjuk och dunrik. Rasen finns även i friserad variant. En höna väger omkring 750 gram och en tupp väger omkring 850 gram. Äggen är ljusa och väger ungefär 30 gram. Hönorna är ruvvilliga och ser efter kycklingarna väl.

Dvärgkochins är en väldigt populär ras i Storbritannien och Tyskland. De finns i en rad olika färger: lavendel, blå, rapphönefärgad, röd rapphönefärgad, blåprickig, columbian, gökfärgad, gul, svart, vit och vetefärgad. Med alla sina fjädrar ser de större ut än de är. Alla färger har korta ben och fjäderbeklädda fötter och tår.

Moderna engelska stridshöns

Är framavlade i Storbritannien som en renodlade utställningsras men anvädes vid tuppfäktning fram till 1800-talet. De finns även som dvärghöns.

De kännetecknas för sina långa ben och resliga hållning. Fjäderdräkten liggen tätt mot kroppen.

Vikt; stor höna, 1,7-2,5 kg och tupp 2-3 kg.  Dvärg höna 500 gr och tupp 600 gr

Hönorna har låg äggproduktion och är inte så ruvningsvilliga. Äggens vikt, stor höna 50 gr och dvärg 25 gr.

Stridshönsen är pigg, orädd och nyfiken och går lätt att få tam.

De är inte så tåliga mot kyla, bla på grund av sina långa ben.

Finns i Färgerna björk, svart, gul, vete, vit blandat med guld, röd, gul orange på hals.

Dvärgsilke

Finns i färgerna; blå, gul, röd silvergrå, svart, viltfärgad och vit

Engelskt namn: Silkie bantam

Livslängd: 8-10 år

Vikt höna, stor 1-1,2 kg tupp; 1,2-1,5 kg, dvärg höna, 500 gram och tupp ca 600 gram

Ruvningstid: 21 dagar

Silkeshöns är en av de allra äldsta tamhönsraserna och antas vara över 4000 år gammal och härstammar från östasien.

Fjäderdräkten är mycket speciell, nästan ”bomullslik” och påminner mer om plymer och dun än fjädrar. Öronskivorna är vackert turkos/blåfärgade och de ska ha mörk mullbärskam och mörka haklappar. De har dessutom en femte tå på sina fjäderbeklädda fötter, vilket det är väldigt få andra hönsraser som har.

Dvärgsilke är en fantastiskt söt ras! De är snälla, lugna, pigga och godhjärtade små nyfikna ulltussar som lätt blir väldigt tama. De saknar flygförmåga och är lätta att hålla i hägn. Både tuppar och hönor är väldigt snälla av sig och det går ofta utmärkt att ha flera tuppar tillsammans, det blir mycket sällan bråk. Eftersom de är så snälla och försiktiga kan de lätt bli mobbade av andra höns som är mer hävdande i sitt sätt.

 Dom är lätta och trevliga att hantera och finner sig ofta i att bli burna och ompysslade.

 De lägger relativt många ägg och eftersom de är väldigt duktiga både på att ruva och att ha hand om kycklingarna så används de mycket ofta för att ruva fram både andra hönsraser och andra fågelarter.

Normalt lägger de ca 100-160 ägg per år. Äggen är ljusbruna och äggvikten är ungefär 35 gram för ägg från en höna av stor ras och 28 gram för ägg från en dvärgsilkeshöna.