Brunbjörn

Latinskt namn: Ursus arctos

Björnen är vårt största rovdjur och var tidigare utbredd över hela Norden. Mellan 1925-1942 var björnen fridlyst på kronomark pga utrotning. Numera räknar man med att björnstammen är tryggad. Björnen sover sin lätta vintersömn från det att första snön faller till dess att den vaknar vid mild väderlek eller stora störningar. Honan föder ungar under december-januari.

En fullvuxen hanne väger ca 150-250 kg medan honan är lite lättare ca 60-170 kg. Björnen är allätare och födan består av gräs, örter, frukter, bär, rötter, myror, honung, insekter, smågnagare och kadaver.

På djurparken har vi 3 björnar. Björnhonan Moa, hennes dotter Loka (Lokes sista dotter) och Moas syster Brunkulla.

Vår enormt stora och fina björnhane Loke gick tyvärr ur tiden hösten 2013, i en hedersvärd ålder på 34 år. Han finns idag uppstoppad och kan ses i vår restaurang Björnfällan.

Djurparken 0621-102 95
Camping 0621-105 54

Slalomvägen 1 JUNSELE